Kjøpspress? JA visst faen!

Vi lever i et samfunn der mye er bedre, større er best og det i mellom er drit. Når en tolv åring med foreldre som har vanlig inntekt løper og kjøper ungen sin den nyeste Iphone, da er det noe som er gått helt fullstendig galt. 

Hvordan i alle dager gikk det  til helvete med samfunnet? Vi foreldre springer rundt som noen gærninger uken igjennom for å tilfredstille barnas behov, og det er ikke snakk om det primære behov, ikke de tærtiære engang! Vi kjøper ungene våre ting de ikke trenger året igjennom, men det som er mest skremmende er de krav mange av de unge har. Hvorfor er det så viktig å eie den nyeste Iphone? Jeg skjønner jo at det har med status å gjøre. Og statusen er målt i hva du eier. Ikke om du er en grei og snill ungdom, men hva du eier. Eier du siste skrik av en forbanna idiotisk telefon, ja da har du respekt! MEN det er ikke ungene sin feil. Ungene har det fra oss. En eller annen plass startet dette kjøpspresset og jeg mener dette stammer langt tilbake til femti tallets USA. Det perfekte liv var en svær bil og svært hus stappfullt av ting. Så ballet det på seg. Mye vil ha mer. Man viste frem de store husene og bilene, så viste de frem microbølgeovnen når den kom. Og sånn gikk dagene. 

Ungdommer i dag har lite begrep på økonomi, budsjett, regninger og hardt dags arbeid. De tror at penger flyter og at kontoen bare fylles til det utømmelige. I tillegg har sosiale medier ødelagt for mye. De blir vist reklamer av alt mulig som de da bare må ha. Bare må! Og mange av oss foreldre gir etter og kjøper det våre små vil ha. Hvordan kan vi stanse det? Eller syns vi det er helt ok så lenge vi har penger til det? 

Mine barn har ikke siste skrik av Iphone eller Samsung 7-8-9 eller hvor langt de nå er kommet? De MÅ lære seg at å bruke slike summer på noe sånt må veies nøye. Kanskje jeg heller skal be dem sette penger i et bra fond, eller kanskje noen aksjer i APPLE? 

Samtidig er telefonen den viktigste eiendelen for mange. Mister de telefonen så mister de livet sitt. Så kanskje jeg og ande bare må akseptere

det. Vi kommer neppe noe vei?

Ha en fin fin dag videre og tenk to ganger før du løper ut og kjøper noe. 

 

(Bildet illustrerer "a pile of shit", noe 80 % av det vi eier av personlige ting faktisk er. Dritt vi ikke bruker.)

Poo white icon .

Licensed from: serhii435 / yayimages.com

 

10 kommentarer

littutenfor

12.11.2017 kl.12:34

Blir glad av å lese dette. Man trenger virkelig ikke så mye som de fleste idag har for å leve. Jeg sitter her med en gammel skolepc, 3-4 år gammel. Batteriet er ødelagt, er en HP om det spiller noen rolle, tastaturet begynner å bli litt klikk, og musa fungerer ikke. Telefonen min kan jeg innrømme er en iphone 6+. Den forrige jeg hadde fikk jeg i gave for mange år siden. Den klikka hele tiden, hjem knappen fungerte ikke, skjermen var helt ødelagt. Men den fungerte til det jeg trengte den til. Og når den sluttet og fungere, så kjøpte jeg den jeg har nå for litt over 1 år siden på salg.

Jeg er lei av ungdommer som sitter hjemme hos mamma og pappa og går på nav. Hadde en venn som bodde hjemme hos pappa, hadde egentlig en avtale om å betale 900kr i husleie. Var ett stort hus, han fikk mat, klær, alt han trengte. Men likevel klarer han ikke betale de 900kronene når han er over20 år, får 5000kr i mnd av nav fordi han "ikke gidder å stresse" med å finne seg arbeid, og bruker alle pengene på å bli drita full, og pimpe opp en bil han ikke trenger.

Rett ut, det er helt for dust. Jeg gidder ikke ha ett klesskap fullt av klær, har det jeg trenger. Jeg vil ikke la samfunnet styre over hva jeg mener. Jeg gidder ikke gå å kjøpe meg Iphone 8 når den 6'ern jeg har fungerer til det jeg trenger den til. Jeg kommer ikke til å legge ut masse bilder av meg selv på instagram og vise frem kløfta, og så si det var ett "uhell", jeg gidder heller ikke legge ut ett topplød bilde for å si at "det er bare kropp". Ja, det er bare kropp, men hvorfor da legge det ut på sosiale medier, for å få oppmerksomhet? Hvis du har mange som leser det du skriver, heller bruk det på nemlig det du skriver om, eller fattigdommen. Noe må man faktisk gjøre.

Jeg er ikke som de fleste på min alder er det flere som har fortalt meg. Jeg er 19 år, og når jeg har en dårlig dag, så er det ikke fordi jeg ikke har den telefonen jeg vil ha, eller ingen av vennene vil være med meg ut på byen. Da er det fordi jeg tenker over hvor ødelagt hele samfunnet er. Tenker over hvor dumme folk faktisk er, og uansett hvor mange ganger jeg prøver å snakke med selvopptatte ungdommer, om at de faktisk ikke trenger en 55" Tv, da føler jeg meg ganske alene om det hele, og føler bare for å gi opp.

AJOHANS

12.11.2017 kl.15:16

littutenfor: Høres ut som ei fornuftig ung dame. Bare gjør det du gjør og er den du er så skal du se at du har flere som ser opp til deg enn det du tror. Vær annerledes. Vær deg selv:-)

Hilsen Asbjørn

littutenfor

12.11.2017 kl.15:40

Veldig hyggelig at du svarte! Helt ærlig så sitter jeg nå å googler etter veldedighetsarbeid osv. Har jobbet mye nå, så har litt ekstra med penger denne mnd. Men er ikke glad i å bare sende penger til en organisasjon.

Liker å være annerledes, og litt gal. Vil heller være kjent blandt venner for å være en retard med nokia telefon, isteden for den som kjøper absolutt alt apple kommer med.

Du virker som en fornuftig kar selv! :)

AJOHANS

12.11.2017 kl.15:47

littutenfor: Fornuftig å ta en grundig sjekk før du sender penger. Ikke alle er like seriøse som de sier de er. Kjør på:-)

littutenfor

12.11.2017 kl.15:49

Nei, klar over det;) Fant en gang en organisasjon hvor rundt 60% gikk til bedriften selv. Men jeg vil heller dra selv og jobbe som frivillig enn å sende penger. Hadde ikke selv klart å ta en 2 ukers ferie til Hellas uten å få dårlig samvittighet.

AJOHANS

12.11.2017 kl.19:34

littutenfor: Såpass. Stå på!:-)

Asbjørn

12.11.2017 kl.21:27

Jeg kjenner meg igjen ! Har selv to små barn og de har alt og så mye mer enn de trenger og dette tok en tid for meg å innse. Mine får forsatt veldig mye men de er veldig bevist på at vi stadig vekk skal gi vekk leker til noen som trenger det mer enn oss samt at vi hver jul hjelper to familier med mat og små gaver - rett og slett en tradisjon for og gjør de bevist på at alle ikke har samme muligheter .. kan nok gjøre mer men dette er små skritt for oss

AJOHANS

12.11.2017 kl.23:01

Anonym: Er en bra tradisjon dere har. Fortsett med det:-)

Hilsen Asbjørn

Tom Kristoffersen

13.11.2017 kl.00:37

Helt enig med deg:)

Det er helt vanvittig at man betaler i dyre dommer for en telefon som nærsagt har en "levetid" på 1-2 år før man blir fristet med neste modell. Om man sammenligner prisene med f.eks en iphone x, 10000 spenn og sammenligner det med hva man får : En knallgod stasjonær pc. En knallgod bærbar pc,etc. Det er bare ikke verdt det og jeg har sluttet å kjøpe disse. Nå går det på huawai der man betaler halve prisen for omtrent samme mobil og samme kvalitet.

AJOHANS

13.11.2017 kl.06:18

Tom Kristoffersen: Hei! Godt at det er mange som deler dette synet. Helt enig. Jeg endte forressten opp med en Huawei selv. Knallgod telefon:-)

Hilsen Asbjørn

Skriv en ny kommentar

AJOHANS

AJOHANS

36, Fjell

Om meg? Jeg liker å være aktiv, men samtidig bare slappe fullstendig av. Liker å skrive, men er dårlig i rettskriving. Det hindrer meg dog ikke allikevel! Driver på med karate og er tidligere kickbokser. Skriver og spiller gitar. Sitter å skriver på manus nr 3. Alle gode ting er 3. Glad i kaffe og reise. Helst ikke samme plass to ganger.

Kategorier

Arkiv

hits